Geschreven door Anke de Jong-Koelé. boom-bij-kwetsbaarheid-AdJ-CCCjuni2015
Kwetsbaar zat ze bij me, ineen gedoken, de armen als bescherming om haar lichaam heen gevouwen. In korte tijd had deze jonge vrouw zoveel meegemaakt. Ze was ziek geworden, baarmoederhalskanker. Een baarmoeder beschermende operatie zorgde ervoor dat ze toch nog zwanger zou kunnen worden. De kanker was weg en de regelmatige controles waren goed. Ze wilde weer vooruit kijken en niet teveel stil staan bij haar ziekte. Na de geboorte van haar zoon werd ze nogmaals zwanger, dit keer van een dochter. Helaas overleed het kindje toen ze 35 weken zwanger was. Groot verdriet dat ze samen met haar man verwerkte. Ook nu zette ze haar schouders er weer onder en ging ze door. Een volgende zwangerschap eindigde in een miskraam. Dat was eigenlijk de druppel die de emmer deed overlopen. Ze meldde zich ziek op haar werk, ze was op.

Kwetsbaarheid
Alles van waarde is weerloos. Deze dichtregel kwam bij me op toen ik haar verhaal hoorde. Alles wat je zo dierbaar is wordt afgenomen, is kwetsbaar en onzeker geworden. Het lichaam waar ze zo goed voor zorgt, is ineens onbetrouwbaar geworden. Het werkt niet meer zoals ze dacht en ze kan er niet meer op vertrouwen dat het goed blijft werken. De angst voor terugkeer van de kanker blijft aanwezig en ze weet nog heel goed hoe ziek ze is geweest. Goed weggestopt had ze het, dacht ze. Maar nu ze zich ziek gemeld heeft merkt ze pas hoe zeer alles haar heeft aangegrepen en hoe moe ze is.

Houvast en controle
Van nature is deze vrouw een optimistisch iemand, een enorme doorzetter die niet bij de pakken gaat neerzitten. Zo kwam ze ook bij me, met de vraag wat ze kon doen om er weer zo snel mogelijk bovenop te komen. Weer wilde ze vooruitkijken, positief denken, doorzetten. Dat had haar namelijk goed geholpen toen ze ziek werd en nadat haar kindje overleden was. Waarom werkte het nu dan toch niet? Waarom voelde ze zich nu zo onderuit geschoffeld? Waar was de houvast en de controle? Ze is naarstig op zoek naar houvast; hoe doe je het goed en hoe hou je de controle. Tegelijkertijd is er ook het besef dat er geen controle mogelijk is en dat je alleen maar kunt ervaren wat er gebeurt.

Stil staan en ervaren
Tijdens de gesprekken kwam ze er al snel achter dat ze eigenlijk nooit stil heeft gestaan bij haar ziekte en welke impact dit op haar en haar man heeft gehad. Daar lag de eerste opdracht voor haar. We zijn in gesprek gegaan over de impact en zelf wilde ze ook dingen gaan vastleggen over deze periode. Foto’s uit haar ziekteperiode werden opnieuw tevoorschijn gehaald en bekeken. Het verhaal zou ze op papier gaan zetten zodat ook haar zoontje later kon lezen wat er allemaal gebeurd was met zijn moeder en zijn overleden zusje. Het is namelijk ook deel van zijn geschiedenis geworden, ook al heeft hij het nooit bewust meegemaakt.
Samen hebben we ook gekeken wat waarde had voor haar. Waarden zoals eerlijkheid, hard werken, klaar staan voor anderen waren tegelijkertijd nu ook de dingen die veel druk gaven en waarvan ze het gevoel had dat ze daar nu niet aan kon voldoen. Samen hebben we gekeken naar wat er nog meer voor waarden waren die belangrijk waren. Goed voor jezelf zorgen, genieten van het gezin, genieten van wat er is en wat je hebt waren waarden die nu naar boven kwamen. Hier wil ze de komende tijd veel meer aandacht aan besteden.

Rituelen
Rituelen helpen haar om stil te staan bij de momenten uit haar verleden, bij haar overleden kindje en bij de mensen die haar dierbaar zijn. Rust nemen en goed voor jezelf zorgen is de andere opdracht die ze te doen had. Niet vervallen in niets doen, maar wel goed voor je overbelaste geest zorgen. Dat kan door regelmatig korte meditatie-oefeningen te doen, door denk en doe-taken af te wisselen en door te leren voelen in plaats van wegstoppen en maar doordraven.

Ze is er nog niet, maar onlangs kon ze al wel benoemen waar ze blij mee was en wat al wel goed ging. Niet te snel willen en goed naar jezelf luisteren was haar conclusie tijdens de afgelopen sessie en dat is precies wat haar te doen stond.

Peter Koelewijn heeft een liedtekst geschreven vrij naar het gedicht van Lucebert.
Het refrein uit dit lied geeft het goed weer:

ALLES WAT VAN WAARDE IS, IS WEERLOOS
EN AL WAT WEERLOOS IS, IS ZO FRAGIEL
GA MET WAARDIGHEID OM MET DIE WAARDE
WANT DAT BEPAALT DE WAARDE VAN JE ZIEL

Meer weten over Anke de Jong?
Virtus Praktijk, Zeist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *