, , ,

Senior in bedrijf

Het aantal werklozen in Nederlands is het afgelopen jaar iets teruggelopen. Helaas geldt dat niet voor de groep mensen boven de 55: in september 2014 ontvingen 124.022 mensen van 55 jaar en ouder een WW-uitkering, een jaar later zijn dat er 135.195, dat is ruim een kwart van alle WW-uitkeringen. Nee, dit is niet het zoveelste artikel over de voordelen van ouderen voor uw bedrijf of organisatie. Die voordelen zijn al voldoende op internet te vinden. Ik ben ervan overtuigd dat met een aantrekkende economie en zoveel stimuleringsmiddelen van de overheid steeds meer senioren hun weg naar de arbeidsmarkt terug zullen vinden. We kunnen er niet omheen: de senioren staat ook voor uw deur en op een dag zult u hem/haar hard nodig hebben, simpelweg om de bedrijfsprocessen te laten draaien. Tijd om uzelf af te vragen, of uw organisatie daar goed op voorbereid is.

Zaaien en oogsten
Eén van de oude benamingen van augustus is Oogstmaand. De zomer loopt ten einde en graan, groenten en fruit zijn klaar om geoogst te worden. Zaaien en oogsten worden vaak gebruikt in metaforen over het menselijk leven zelf: je zult oogsten wat je gezaaid heb. Maar gaat dat in onze tijd nog wel op?

Steeds meer mensen van boven de vijftig ervaren dat na een leven van zaaien – b.v. in de vorm van studie, carrière en gezin –de oogst behoorlijk tegenvalt: de kans dat het werk niet doorgaat tot aan het pensioen is voor vele tienduizenden realiteit geworden. En degenen die zich wel staande houden in het werkzame leven hebben moeten leren, dat ze in ook in hun ‘herfst’ moeten blijven zaaien. Een leven lang leren is geen loze kreet, we hebben het nodig om bij te blijven, zowel in de schoolbanken als in het gewone leven. Flexibelheid, snelheid en bereidheid om – steeds weer – te veranderen zijn noodzaak.

Toen ik rond mijn veertigste naast mijn werk een HBO-studie afrondde, was ik de oudste van de klas. Nu ontkomt vrijwel niemand er meer aan, door te blijven leren: met veertig ben je
nog een ‘jonkie’ in de groep. En niemand komt er in onze tijd nog mee weg, te zeggen dat hij/zij niet met computers kan omgaan.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid
Het is belangrijk, dat de senior zich ervan bewust is, dat hij of zij er hard aan zal moeten trekken om zich staande te kunnen houden op de veranderende arbeidsmarkt. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zijn goed aan te leren, mits de senior zich daarvoor openstelt. Toch is het minstens zo belangrijk dat ook het bedrijfsleven een stap zal moeten zetten om in het personeelsbeleid beter rekening te houden met de oudere werknemer.

CoachConfetti biedt u enerzijds ondersteuning bij de opzet van (mede) op senioren gericht effectief leeftijdsbewust personeelsbeleid, anderzijds verzorgen de coaches en trainers van CoachConfetti kortdurende trainingen en coachingstrajecten specifiek voor de ouder wordende werknemer. Als werkgevers onvoldoende bekwaam zijn in het omgaan met senioren binnen het bedrijf, krijgen ze daar op een dag de rekening voor gepresenteerd. Het is dus belangrijk dat ook u als werkgever op de hoogte blijft van een effectief seniorenbeleid.

Direct contact? Vrijblijvende kennismaking? CoachConfetti
info@coachconfetti.nl | www.coachconfetti.nl

Meer informatie:

Nieuwsflits Arbeidsmarkt september 2015 (UWV)

Premiekorting voor werkgevers (Ondernemersplein)

12 redenen om oudere werknemers aan te nemen (Mediamovers)

Geschreven door Thea Moen, Resettled, Den Haag. Eerder gepubliceerd in de CoachConfetti Corporate Nieuwsbrief nummer 1, 2015.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *