,

Herfst: van samhain tot coaching met sprookjes

Geschreven door Thea Moen.

De herfst is alweer een maand onderweg hoewel we tot nu toe weinig te klagen hadden over het weer. Maar november staat voor de deur, met vaak donkere, steeds kortere dagen, stormen, guur weer en misschien een eerste sneeuwbui. Een maand waarin we het binnen extra gezellig, warm en licht maken omdat het buiten eng, koud en donker wordt. Een tijd voor sprookjes en verhalen, bij voorkeur bij de open haard… Of misschien dit jaar aan tafel bij een coach?

sprookjesboek lezen

Vanouds geloofde men dat in deze periode de grenzen tussen onze wereld en die ‘andere’ wereld – die van geesten, natuurwezens en sprookjesfiguren – vervaagden. Frappant, dat de laatste jaren ook ons land steeds meer in de ban komt van Halloween, van oorsprong een Keltisch feest. U weet wel, met die pompoenen en kinderen die langs de deuren gaan voor iets lekkers. Maar weet u wel wat u viert? En waarom?

Wat? Halloween, Samhain
In de westerse katholieke wereld kent men Allerheiligen en Allerzielen (resp. 1 en 2 november). Met Allerzielen herdenkt men de overledenen en er wordt een speciale mis opgedragen. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur. Ook in protestantse kringen schijnt er meer aandacht te komen voor Allerzielen.

 

De Kelten vierden op 31 oktober Halloween, eigenlijk hun oudejaarsavond: de Keltische kalender begon op 1 november (Hallow-e’en, ‘all hallows eve’ (Alllerheiligenavond, de avond voor Allerheiligen). Men was klaar met oogsten en klaar om opnieuw te beginnen met zaaien, dus tijd voor een feestje. Het Keltisch nieuwjaar heet Samhain (uitspr. Saun, Iers voor november). Samhain was ook nog om een andere reden zeer bijzonder. De Kelten geloofden namelijk dat op die dag de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug kwamen om te proberen een levend lichaam in bezit te nemen voor het komende jaar. Van de Kelten stamt het gebruik om pompoenen met een kaars erin voor het raam te plaatsen, om die boze geesten te weren.

heksje

En waarom zien we zoveel heksendingen in deze periode? Heksen (wicca) vieren nog altijd Samhain, de tijd van de dood. Niet als iets om bang voor te zijn, want de dood hoort bij het leven. Dood is een begin. Zo ook voor heksen. Het begin van een nieuw jaar, de overgang naar een andere levensfase. Ook worden er rond Samhain nieuwe heksen ingewijd (initiaties) en het schijnt de beste tijd van het jaar te zijn om in de toekomst te kijken…

 

Waarom?
We kunnen stoer doen en zeggen, dat sprookjes, mythen, sagen, legenden, volksverhalen en religie er niet meer toe doen in ons techno-tijdperk. Dat alles technisch-wetenschappelijk verklaarbaar is en dat wat niet verklaard kan worden dus niet bestaat. Ik denk niet dat het zo zwart-wit is. Ik denk dat we nog altijd sprookjes, verhalen en
bijbehorende rituelen en gevoelens kunnen gebruiken om ons leven kleur te geven. Soms gewoon voor de gezelligheid, maar ook soms ook om ons leven zin te geven, het aan te kunnen, of hanteerbaar te maken.

Ouders vertellen hun kinderen sprookjes en verhalen. Gewoon omdat het leuk is, of om hun woordenschat te vergroten of om ze rustiger te krijgen. Maar van oudsher liggen er veel belangrijker waarden achter al die sprookjes en verhalen. Juist door het vertellen van sprookjes gaan ouders en kinderen elkaar begrijpen. Niet alleen door het verhaal, maar ook door hoe het verteld wordt. Door de emotionele lading die in het verhaal gelegd wordt, maar
ook door de emotionele reactie.

Coach en sprookjes?
Ook als coach werken we vaak met verhalen en sprookjes. Bestaande sprookjes of iemands eigen verhaal als sprookje. Dat laatste is iets anders dan de verplichte biografie, die u misschien ooit van de psycholoog moest maken en waardoor u nog meer vastliep in uw gevoel, dat u mislukt was in uw leven. Werken met verhalen en sprookjes is bedoeld om dingen die onaf of uit de rails gelopen zijn op te sporen en op te lossen. Misschien aan de hand van een bestaand sprookje, maar wellicht ook door samen een nieuw sprookje van uw eigen leven te maken, dat houvast kan bieden om uw eigen moeilijkheden het hoofd te bieden. De held(in) in het sprookje staat symbool voor de juiste houding in de gegeven situatie en de problemen die hij of zij ondervindt zijn menselijke problemen.
Niet onbelangrijk: sprookjes moeten wel altijd een goede afloop hebben!

Wat is uw sprookje?
Ook uw verhaal of sprookje leren kennen? Of zomaar eens filosoferen over al die verhalen en rituelen die samen ons levensverhaal vormen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Thea I.S. Moen
Resettled.nl
e. tmoen@resettled.nl
t. 06 22377537

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *