Levenstaart

levenstaart

Geschreven door Monique Westerwoudt.
Levenstaart
Laatst sprak ik een cliënt die behoorlijk aan het stoeien was om een goede balans te vinden in alles waar ze mee bezig was. Ze had het gevoel dat ze haar kinderen te weinig aandacht kon bieden. Ze was er wel, maar in gedachten zat ze vaak te bedenken wat ze allemaal nog moest doen op haar werk. Ze had het gevoel dat ze geen overzicht meer had, dat de tijd haar door de vingers glipte en dat ze werd geleefd… Tijd voor verandering dus! Maar om erachter te komen wat je wilt veranderen, is het handig om eerst e.e.a. te onderzoeken. Wanneer je dit gevoel herkent is het soms handig om alles waar je mee bezig bent in je leven eens op een andere manier voor jezelf in beeld te brengen: in de vorm van een levenstaart bijvoorbeeld.

Levensfase en aandachtsgebieden
In je leven verdeel je je aandacht, tijd en energie meestal over verschillende dingen. Denk aan je relatie, gezin en/of familie, je werk, persoonlijke ontwikkeling, misschien een opleiding, een passie of hobby, etc. Afhankelijk van de levensfase waarin je verkeert ziet jouw levenstaart er natuurlijk weer anders uit. Op het gebied van je loopbaan ben je misschien ontevreden met je huidige werk, maar heb je geen flauw idee wat je wel zou willen en kunnen doen. Op het gebied van de liefde kan van alles spelen; wel of geen relatie of misschien zijn jullie al toe aan kinderen? Wil je die mooie reis nog maken samen? Heb je het gevoel dat je genoeg tijd aan elkaar besteedt? Heb je familieleden die klagen dat ze je niet vaak genoeg zien? Het leven biedt ons verschillende zaken die niet altijd op dezelfde momenten spelen, gelukkig, maar je kunt het vaak wel zo ervaren. Een beetje zelfonderzoek kan je vaak al weer een stuk op weg helpen. Het maken van een levenstaart is vrij simpel: Teken eens een cirkel en verdeel deze in een aantal taartpunten zoals het op dit moment in jouw leven is. Bijvoorbeeld een punt werk, een taartpunt relatie & gezin, familie & vrienden, vrije tijd… En maak de punten verschillend van grootte op basis van de tijd/energie die je aan dit stuk spendeert… Hoeveel % van je tijd spendeer jij aan je …?

taart-levenstaart-CCwebsite-juni2015

Ideale situatie
Vraag jezelf af of dit ook is hoe je het zou willen hebben. Teken vervolgens je ideale taart zoals die er voor jou eigenlijk uit zou moeten zien. Daarna kun je per taartpunt een cijfer tussen de 0 en 10 geven voor hoe tevreden jij op dit moment bent over dit levensdeel. Welk gebied heeft onmiddellijk eerste hulp nodig?
Pak nu eens een nieuw blad en schrijf, per taartpunt, uit waarom dit punt voor jou al bijvoorbeeld een 8 heeft. Met andere woorden, wat gaat er al goed? Wat is al positief? Daarna schrijf je op wat voor jou een ideaal cijfer zou zijn voor iedere taartpunt.

Denk dan eens na over wat jij nodig hebt om tot dat cijfer te komen? Wat zou er anders moeten zijn? Formuleer het positief (schrijf bijvoorbeeld op: “bij een 9 geef ik leiding aan een team van 7 mensen”, en niet: “dan zit ik niet meer in een assistent-functie”. Doe dit per levensgebied/taartpunt. Schrijf zoveel mogelijk ‘acties’ op, zaken die jij zélf kunt doen om je cijfer te verbeteren.

Doordat je zelf invloed hebt op jouw doelen zullen ze dus ook realistischer zijn, waardoor je uiteindelijk ook meer balans kunt creëren in je eigen leven(staart)!

Meer weten over Monique?

Monique Westerwoudt
WesterwoudtWerkt
Breda

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *