Coachen met het Enneagram

enneagram -CCCokt2014

Geschreven door Hendrik Jan Dekker.
Ik stel mijzelf voor een bijna onmogelijke opgave om in klein bestek jullie als lezer een idee te geven hoe coachen met het Enneagram een meerwaarde kan hebben. Ik probeer dus nu als uitdaging dit opwarmertje in een notendop.
Het Enneagram als model is al meer dan 2000 jaar oud, al weten we dat niet precies. Het moderne Enneagram als psychologisch model stamt uit de jaren 70 van de vorige eeuw. Dit model kent 9 zich onderscheidende persoonlijkheidsprofielen, die zich niet alleen onderscheiden in gedrag, maar veel belangrijker, in hun drijfveren. En hier spring ik gelijk in op de voordelen van het kunnen onderscheiden van deze persoonlijkheidstypen in coaching. Door weet te hebben van het Enneagramtype van jou als cliënt, weet de coach die jou begeleidt ook wat de onderliggende drijfveren van jou zijn. Op basis daarvan kan de coach jou veel gerichter begeleiden dan wanneer
je uitgaat van alleen probleemgerichte coaching. Hierdoor verhoog je de snelheid van het proces en zet je direct in op de juiste koers. Twee vliegen in 1 klap dus. Maar, hoor ik je denken, hoe kun je in vredesnaam 8 miljard mensen ‘reduceren’ tot 9 typen. Het leuke is nu, dat je binnen die 9 typen een bijna eindeloze variatie en nuance aan treft. Echter als je sec naar de drijfveer van die persoon kunt kijken (en dat vraagt soms best het nodige onderzoek en ervaring) zijn de typen toch helder te herkennen. Of je nu met iemand werkt uit Nederland, Australie, China, Rusland of noem maar op. Overal ter wereld heeft onderzoek plaatsgevonden en vind nog steeds plaats, met steeds dezelfde uitkomst. Verbijsterend maar waar.

Hoe werkt het coachen met het Enneagram?
Klein voorbeeld: Tina, die zich herkent in type 8 (de Baas of Leider) verwacht van de coach een directe confrontatie; niet lullen maar doen. Doet de coach dat niet, dan wordt hij voor haar onbetrouwbaar. Peter echter, die zich herkent in type 6, de loyalist, zal bij een directe confrontatie argwanend worden en omtrekkende bewegingen gaan maken. Voor hem is de coach juist door die directe confrontatie onveilig geworden.Door het juiste persoonlijkheidstype te herkennen kun je op een veel snellere manier tot de kern komen en kun je gericht werken aan de dingen die voor jou als klant belangrijk zijn.

Hieronder vind je een voorbeeld van de typen die je kunt onderscheiden in het Enneagram.De 9 Enneagramtypen worden door de div. scholen met één woord gekenmerkt, en later steeds verder onderverdeeld. Ik zal hier de typen noemen met de twee meest kenmerkende woorden uit de school van Helen Palmer en Riso/Hudson en hun basiskwaliteit en valkuil.
Type Omschrijving HP omschrijving R/H kwaliteit valkuil
1 Perfectionist Hervormer orde rigiditeit
2 Gever Helper “nood” zien zelfverwaarlozing
3 Presteerder Succesvolle werker succesvol zijn alleen scoren telt
4 Romanticus Individualist ‘anders zijn’ vervreemding
5 Waarnemer Onderzoeker analytisch verzanden in details
6 Loyalist Loyalist gevaar zien angsthaas
7 Levensgenieter Enthousiasteling brede interesse niets afmaken
8 Baas Uitdager doorzetter slavendrijver
9 Bemiddelaar Vredestichter alle kanten zien besluiteloos

Bovenstaande geeft een eerste indruk van het Enneagram. Meer weten over coachen met het Enneagram?
Hendrik Jan Dekker
Bureau Fanos
Tiel

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *