Verbinden en versterken

Verbinden En Versterken

Geschreven door Anke de Jong-Koelé.
Heb je wel eens een ervaring gehad met iemand waarbij je een verbinding had die heel goed voelde? Ik bedoel niet een vluchtige telefonische verbinding, maar een diepe, emotionele verbinding. Een verbinding waarvan je weet, ‘wat ik ook doe, die verbinding is zo diep en goed, die wordt nooit verbroken’. Iemand waarbij je je hart kunt luchten, die altijd voor je klaar staat of die je helpt om sterker te worden. Iemand die jouw zwakheden kent maar je daarom niet minder vindt.
Misschien heb je die verbinding nog steeds met die persoon, maar misschien is hij door allerlei oorzaken toch verbroken. Kun je voor jezelf eens nagaan wat nu zo bijzonder was aan deze verbinding? Waarom was dit zo bijzonder en wat was jouw bijdrage daaraan?

Wat maakt een relatie bijzonder
In de relaties die we hebben staan we niet altijd stil bij de vraag wat een relatie met iemand anders nu zo bijzonder maakt. Je hebt een hartsvriend of vriendin waar je het heel goed mee kunt vinden en waar je leuke dingen mee doet of een sterke band met je familie en staat er misschien niet zo bij stil wat deze vriendschap of band nu zo bijzonder maakt. Maar de vriendschap komt onder druk te staan of er overlijdt iemand, de familie valt uit elkaar door een twist over iets. Ineens besef je wat de ander voor jou betekend heeft tot nu toe, je mist de vanzelfsprekendheid die je met elkaar had en voelt je ineens niet meer met elkaar verbonden. Of misschien voel je je nog wel verbonden met de ander maar kun je elkaar toch niet meer bereiken. Hoe ga jij daar mee om? Laat je het van je afglijden en denk je ‘ach, mensen komen en mensen gaan’ of ben je van slag en blijf je er verdrietig over? Misschien voel je je wel schuldig dat het misgelopen is?

Familieband
De band met je familie heb je gekregen zonder dat je er om gevraagd hebt. Of die band nu goed is, een wankel evenwicht of slecht, familie blijf je altijd van elkaar.Een fijne familieverbinding is een verbinding waarbij je elkaar steunt, versterkt en waarbij je positief kritisch naar elkaar kunt zijn. Je accepteert elkaar zoals je bent, ondersteunt elkaar in de ontwikkeling en bent er voor elkaar waar nodig. Op het moment dat daar een verandering in komt dan is het hele verband uit die familie weg. Bijvoorbeeld als in een gezin een broer of zus overlijdt. Ineens is het verband weg uit het gezin, ieder is met zijn eigen verdriet en gemis bezig en soms kan men elkaar niet meer vinden terwijl daar wel behoefte aan is. De kinderen missen een broer of zus, de ouders missen een kind en er is een gat geslagen in het verband dat er al die tijd was. Dat gat kan niet opgevuld worden met een nieuw kind of met allerlei materiële zaken. Dat gat zal er altijd blijven maar kan wel gevuld worden met een mooie en liefdevolle herinnering aan de persoon.

Zo kan het ook gaan met vriendschappen die soms overgaan. In een goede vriendschap is erkennen van elkaars eigenheid en verbinden en versterken de basis van de vriendschap. Als een vriendschap verbroken wordt is er eerst verdriet over de verbroken vriendschap, daarna kunnen ook de mooie herinneringen over de vriendschap weer naar boven komen. Zo is het met alle relaties die je als mens aangaat. Verbinden en versterken, het is een mooie combinatie!

Met wie voel jij je verbonden, met wie ga jij die diepe verbintenis aan? Wat doe jij daarvoor en wat krijg je er voor terug?

Ik wens je mooie en dierbare verbintenissen toe!

Anke de Jong
Virtus Praktijk voor Zingeving, Rouw en Verlies, Zeist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *