Muziek & Breindynamiek

Ons muzikale brein

Geschreven door Manuela de Klaver.
Onlangs was op het journaal een bericht over het effect van muziek op mensen met dementie. Muziek opent als het ware de toegang tot verloren herinneringen. Daarbij krijgen patiënten met deze aandoening , die vaak geheel in hun eigen wereld leven, weer contact met hun omgeving.

Brein
In het brein bevinden zich verschillende gebieden, die elk zo een eigen functie hebben. Ook bij het bespelen van een instrument of het luisteren naar muziek worden specifieke delen van de hersenen geactiveerd. Sommige gebieden zijn meer gericht op de emotie, andere op de klankverwachting, motorische reacties en weer andere gericht op analyseren, herinnering of musiceren. Inmiddels is door wetenschappelijk onderzoek ook aangetoond dat muziek niet alleen verbindingen legt tussen de rechter en linker hersenhelft, maar ook tussen hersendelen voor en achter in het brein.

Stemming
Behalve dat muziek de deur tot herinneringen opent, kun je muziek ook gebruiken om je stemming te veranderen en emoties de vrije loop te laten. Van bepaalde nummers wordt je vrolijk en kun je het niet helpen dat je begint te dansen, terwijl andere muziek je juist helpt om te een ontspannen en dat kun je bijvoorbeeld gebruiken bij het mediteren. Welk effect muziek op de stemming heeft is vaak heel persoonlijk en dat heeft te maken met je eigen herinneringen.

Playlist

Als muziek vaak bij dezelfde activiteit wordt gebruikt wordt deze muziek onbewust met deze activiteit geassocieerd. Je kunt muziek ook actief inzetten om het brein (jijzelf dus!) in een bepaalde gemoedstoestand te brengen en daarmee het verrichten van bepaalde activiteiten te stimuleren. Zo gebruik ik zelf vaak klassieke muziek (classic fm) bij het werken of studeren. Als ik mij wil ontspannen, terwijl ik een bad neem bijvoorbeeld, luister ik naar een playlist die ik speciaal heb gemaakt voor het badderen. Voor de keren dat ik onderweg ben naar een belangrijke afspraak heb ik een playlist “Feel good” samengesteld met muziek waar ik vrolijk van wordt en me krachtig door voel. En ja, het werkt echt!

Tip!
Maak voor je zelf een aantal afspeellijsten gerelateerd aan dagelijkse activiteiten zoals werken, studeren of sporten. Gebruik gedurende een aantal weken steeds dezelfde afspeellijst tijdens het uitvoeren van deze activiteiten. Je zult merken dat, in de loop van de tijd, het luisteren naar die specifieke afspeellijst je zal stimuleren om die specifieke activiteiten uit te voeren. Je kunt dit ook doen voor gemoedstoestanden die je graag vaker wilt ervaren, bijvoorbeeld: relaxed, vrolijk, krachtig etc. Kies dan muziek uit, waardoor je je vrolijk, relaxed of krachtig voelt.

Wil je meer weten of wil je ervaren hoe ik muziek inzet in onze sessie of hoe ik je verder kan begeleiden naar een vitaler leven? Neem contact met mij op.

Hartelijke groet,
Manuela de Klaver, Emovatie, Houten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *