VERANDEREN!

Je leven veranderen!

Geschreven door Thea Moen.

De droom.
In februari vorig jaar was ik op de Emigratiebeurs. Lopend tussen de stands genoot ik van de wervende verhalen om een nieuw leven te beginnen in een uithoek van Finland, in de Franse Bourgogne of ergens de binnenlanden van Canada. Ik houd van verandering en zag meteen volop mogelijkheden om elders in de wereld opnieuw te beginnen.

Herkenbaar? Je bent 40 – of 50 of 60 of iets “ertussenin” – en opeens krijg je het idee: hoe zou het zijn als ik mijn leven helemaal verander, als ik ga emigreren of als ik iets totaal anders zou doen om de kost te verdienen? Tijdens of na de vakantie hebben veel mensen zo´n idee wel eens gehad. Is zo’n idee eenmaal ontstaan, dan volgt er een periode van fantaseren en onderzoeken. Plannen maken, dromen over een nieuwe toekomst, informatie zoeken. Het kan je leven aardig op zijn kop zetten. Het ene moment voel je je geweldig enthousiast om je vervolgens weer heel onzeker te voelen. Wordt dit ooit wat?

De motivatie om te veranderen van leven, werk en zelfs van land kan ontstaan uit een gevoel
van onvrede met je huidige leven of met de omgeving waarin je je bevindt, het land waarin
je woont. Bij de een is er een behoefte aan verandering: je oude leven en werk passen niet meer bij je. Maar bij veel mensen zijn oude zekerheden weggevaagd door scheiding, ziekte of reorganisatie, waardoor je wel gedwongen wordt om na te denken over verandering. De meeste mensen die emigreren doen dat vanuit een verlangen naar een ander leven: beter, prettiger of zinvoller. Bijna even ingrijpend is het om je leven te veranderen door bewust een totaal andere richting in te slaan qua werk.

Doen
Of je nu opnieuw wilt beginnen door te emigreren of door een carrière-switch te maken: als je echt gemotiveerd bent om te veranderen is mijn advies: doen! Maar… het is natuurlijk wel belangrijk om de realiteit niet uit het oog te verliezen. Zo’n grote stap vraagt de nodige voorbereiding, veel geduld én ook zelfonderzoek. De volgende vier vragen kunnen je daarbij helpen.

Wat wil ik
De vraag klinkt simpel, maar het antwoord vereist het nodige zelfonderzoek en goed nadenken.
Wat wil je echt (en niet alleen maar even, omdat je boos, verdrietig of teleurgesteld bent). Waaraan moet je “nieuwe leven” voldoen? Welke dingen uit je “oude leven” wil je behouden? Waar kunt je niet omheen? Kortom: stel je zelf een aantal levensvragen en geef jezelf een eerlijk en reëel antwoord. Ben je bijvoorbeeld bereid om een stap terug te doen qua aanzien, inkomen of comfort als je elke dag fluitend naar je werk kunt? En waar wil je over pakweg 5 jaar staan?

Wat kan ik
Ook in je ”nieuwe leven” is het handig om te weten wat je waard bent. Wat je kunt. Hierbij tellen niet alleen de vaardigheden die je voor je “oude” werk nodig had, maar ook de vaardigheden die je op andere manieren hebt aangeleerd. Misschien bieden je hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen aanknopingspunten. En is dat voldoende voor wat je wilt gaan doen? Of moet je jezelf “bijschaven” in theorie of praktijk? Niet overal is een cursus voor nodig, de praktijk is in veel gevallen ook een goed leermeester. Maar misschien zijn er wel verplichte diploma’s of certificaten nodig om je droom waar te maken. Bedenk dat je, als je van je hobby je beroep wilt maken, dat dan wel voldoende inkomsten op moet kunnen leveren!

Waar wil ik dat
Bedenk ook heel goed hoe je nieuwe werk- en/of leefomgeving eruit moet zien. Ga je vanuit huis werken? Heb je daar dan de ruimte voor? En hoe vinden eventuele huisgenoten dat? Of toch liever in een bedrijf. Heb je nagedacht over de soort organisatie waarin je zou willen werken? De collega’s, de bedrijfscultuur? Een commercieel bedrijf? Of toch liever een stichting met ideële doelstellingen? Hiervoor is onderzoek nodig.

Hoe bereik ik dat
Reken niet te veel op je omgeving. Natuurlijk is het fijn dat – als je een partner en/of gezin hebt – het thuisfront je steunt. Er zullen best wel mensen zijn die positief reageren, maar er zullen ook vrienden en familieleden zijn die denken dat je opeens gek geworden bent. En dat je op een dag wel weer “gewoon” zult doen. Het is dus wel belangrijk om overtuigd te zijn van wat je kan en wil! En dat je voor jezelf het gevoel hebt dat je de juiste beslissing hebt genomen. Wees je bewust van je sterke en zwakke kanten. Onderzoek hoe en waarin je jezelf kunt onderscheiden van al die andere levens- of carrièreswitchers!

De realiteit
En dan nu de andere kant. De werkgever. Waarom zou een werkgever je aannemen in een functie die totaal afwijkt van alles wat je daarvoor gedaan hebt? Waarvoor je wellicht niet geheel gediplomeerd bent, maar waar toch een salaris tegenover moet staan waarvan je kunt leven… En zo jong ben je niet meer…
Of de opdrachtgever, als je kiest voor een opstart als zelfstandige. Hoe vergaar je opdrachten? En waarom zou de opdrachtgever die juist aan jou gunnen als startend ondernemer zonder referenties?

Geduld
Er is een oud gezegde, dat Keulen en Aken ook niet in één dag gebouwd zijn. Verandering kost tijd! Als je wilt emigreren, moet je je weg vinden door een rijstebrijberg aan papieren. Het kan zelfs enkele jaren duren, voor je toestemming krijgt om naar het land van je dromen te vertrekken!
En in het huidige economische klimaat vraagt het vinden van ander werk de nodige creativiteit: ruim een half miljoen landgenoten zijn – noodgedwongen of vrijwillig – óók op zoek naar iets anders!

Resultaat
Het is het resultaat dat telt. We zijn sterker dan we van onszelf zouden denken en vasthoudendheid wordt beloond:
Ondanks alle “hobbels”, economische malaise en ambtelijke rompslomp, kiest elk jaar bijna een half miljoen mensen in Nederland voor compleet ander werk. En jaarlijks emigreren er ca. 133.000 Nederlanders, dat zijn er per dag zo’n 364, een vliegtuig vol!

Veel succes met veranderen!

Meer weten of hulp nodig bij de veranderingen in je leven?

Thea Moen, Resettled, Den Haag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *