Het belang van niets doen

Het belang van niets doen

Geschreven door Marjan Marinissen.

We skypen in de trein, twitteren op de fiets, chatten tijdens het uitlaten van de hond, bloggen op de waterfiets door de grachten van Utrecht en e-mailen in de bus. Overal en altijd zijn we aan het communiceren. Iedere dag zie ik mensen om me heen, of het nu Houten, Utrecht of Goes is ze sturen berichtjes op facebook terwijl ze in de lift staan, tijdens een gezellig etentje, op de wc en zelfs terwijl ze in de auto zitten (bah!).

Sociaal gezien is de nood hoog. Communicatie via sociale media groeide exponentieel in de laatste jaren en nu vult het bijna ieder moment van ons leven.

Deze continue communicatie stoort me soms mateloos en lijkt ook vaak totaal overbodig. “Ik zit nu in de trein van Amsterdam naar Leiden en deze vertrekt zo…” Ja, en…? Voorheen kwamen we ook thuis zonder dit uitgebreid te melden via mobiele telefoon op Whatsapp. Sommigen vinden het ontspannend, ik mag op z’n tijd ook graag een potje WordFeud op mijn telefoon doen, of het maakt dat je je altijd in contact met je vrienden voelt. Maar het is duidelijk dat deze vorm van bijna verslavende activiteiten een groot deel van onze dag innemen waarop we anders even helemaal niets zouden doen… Je leest het goed, helemaal niets.

In de kunst noemen we de drang van de kunstenaar om iedere lege ruimte te vullen horror vacui, de angst voor leegte. Misschien is sommige ruimte bedoelt om leeg te blijven. Op deze manier geven we harmonie en lucht aan onze dag.

Terwijl we pogen ieder ‘leeg’ moment van onze dag te vullen met verslavende en afleidende gewoonten, gaat er iets belangrijks verloren.

Tijdens mijn werk als ondernemer, rijgt de dag zich aaneen met gesprekken, mails, administratie enzovoort. Ik waardeer de momenten van rust steeds meer. Even helemaal niets. Deze momenten bescherm ik van allerlei, voor mij, nutteloze afleiding. Op mijn ritjes van een klant naar huis, maak ik er een punt van even helemaal niets te doen. In de trein heerlijk naar buiten kijken, naar de mensen om me heen, maar geen e-mails, geen telefoon, geen spelletjes, niets van dat alles. Alleen mezelf bewust zijn van mijn omgeving.

Het vraagt een zeker zelf-bewust-zijn om het belang van niets doen te erkennen.

Wanneer mijn hersenen even ‘vrij’ zijn, komt er ruimte om de dingen die voorbij gekomen zijn de revue te laten passeren, te verwerken. Een soort van opnieuw herschikken van alle informatie die overal tot me komt. Hier ontstaan weer de nieuwe inzichten, de briljante ideeën, het buiten de geijkte kaders denken. Ik kan beter beoordelen wat me overkomen is en begrijp meer van de problemen waar ik tegenaan loop.

De innerlijke stilte geeft me de gelegenheid om te luisteren naar mijn gedachten en dit mag niet verspilt worden. We kunnen veel bereiken door ‘niets te doen’, in de schaarse momenten, minuten soms, waarin we onze gedachten de vrijheid geven, in plaats van hen te verstikken met al die belangrijke communicatie.

Vind de communicatie met jezelf weer terug.

Fijne vakantie!
Marjan Marinissen, MarjanCoaching, Houten

Vrij naar blog van G. Scerra

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *