Vakantie en relaties : 10 tips om scherven te voorkomen

Geschreven door Hendrik Jan Dekker.

Heerlijk. De zomer laat zich van zijn beste kant zien en, echt Hollands, prompt vallen de mussen dood van het dak. Dat kan er ook gebeuren met relaties in deze periode. Zowel de zomer- als de kerstvakantie zijn beruchte momenten in een relatie. Zo door het jaar heen is iedereen druk, druk, druk en blijven relatie-issues vaak ‘onder tafel’,
want ze zijn lastig, emotioneel en tijdrovend. Dan komt de vakantie en is er opeens volop tijd voor elkaar én de relatie. Vaak heeft één van de partners gewacht op dit moment en nog vóór de tent goed en wel staat komt het lang uitgestelde bericht: “Ik wil straks even met je praten…”. BOEM… alle verzamelde stress van de voorgaande maanden komt er ineens uit. Argumenten vliegen als dodelijke wapens over en weer en schuttersputjes worden betrokken: “Jij kan niet luisteren….” , “Met jou heb ik nooit kunnen praten….”, “Zie je wel, je doet ook nooit wat voor mij….”
Moet je het dan maar laten voor wat het is? Zeker niet, maar juist nu komt het nog sterker aan op timing.

Je wilt vast weten hoe je dit kunt aanpakken.

Ik geef hierbij 10 tips:
1. Zorg dat je alleen bent, zodat niemand jullie kan storen. Denk hierbij ook bijvoorbeeld aan de kinderen.
2. Zoek een rustige en veilige omgeving, bijvoorbeeld een leuk en rustig restaurantje.
3. Bereid al voor wat je wilt zeggen/vragen.
4. Geef van te voren aan dat je hem/haar en de relatie waardeert EN dat er ook zaken besproken moeten worden. Gebruik ‘en’ in plaats van ‘maar’. Op deze manier wordt de hele zin onthouden en niet alleen wat na de ‘maar’ komt.
5. Praat in de IK vorm. Geef aan wat jij mist c.q. nodig hebt. Blijf weg van beschuldigingen. “Ik wil graag meer tijd voor elkaar.”
6. Vermijd het gebruik van woorden als ALLES, ALTIJD en NOOIT. Daar kan je als gesprekspartner niets mee. Anders zit je voor je het weet in het spelletje : “Zoek de uitzonderingen”.
7. Wees concreet en kom met recente voorbeelden. Laat die oude koeien in de sloot….
8. Zoek niet direct naar oplossingen. Begrip voor elkaars situatie is al heel wat in een eerste gesprek.
9. Durf te luisteren, in plaats van al tijdens het betoog van de ander naar ‘verdedigende teksten’ te zoeken. Dat voorkomt miscommunicatie.
10. Neem een toast op elkaars dapperheid in kwetsbaar zijn en spreek een vervolgmoment af.

Zorg dat je de eerste paar dagen neemt om te ontstressen. Je hebt zó lang gewacht, deze laatste paar dagen moet dan ook nog wel kunnen. Als de ergste vermoeidheid uit het lichaam is en je ook mentaal tot rust komt, neem dan de gelegenheid waar om een moment en sfeer te creëren waarin een constructief gesprek mogelijk is.

Ik wens jullie allen een prachtige vakantie, waarin je relatie mag opbloeien.

Hendrik Jan Dekker
Voor meer informatie over relatiewerk, communicatie, intimiteit en seksualiteit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *