Lang leve de vakantie

Thea op Spitsbergen

Geschreven door Thea Moen.

Reislust.
Van oudsher staan de Nederlanders al bekend als een reislustig volk. Elke zomerperiode trekken we er massaal op uit. En ook veel ‘nieuwe Nederlanders’, die al een verre reis achter de rug hebben om in Nederland een nieuw bestaan op te bouwen, worden ermee ‘besmet’. Voor kortere of langere tijd laten we ons comfortabele woonoord in de steek om in binnen- of buitenland op vakantie te gaan. We nemen voor lief, dat we met duizenden tegelijk vertrekken en (dus) in de rij staan om op onze bestemming te komen, waar we na een ingewikkelde, vermoeiende reis uitgeput terechtkomen in een krappe, gehorige hotelkamer, in een tent of in een bootje, of bij verre familie in huis. Om vervolgens een week of langer in vaak veel primitievere omstandigheden dan thuis op elkaars lip te zitten. Of we zoeken het avontuur en zwerven van de ene plek naar de andere, met steeds weer nieuwe ‘uitdagingen’, waarbij we onszelf ook blootstellen aan risico’s als legionellose, buikklachten, enge insectenbeten, hepatitis of andere akelige ziektes.

Wat doen we onszelf aan? Hoe komen we toch aan het idee, dat vakantie alleen maar gezellig, inspirerend en leuk is? Terwijl vakantie voor veel mensen – naast de eerder genoemde risico’s – ook spanningen oplevert, met vermoeidheid, ruzies, ziekte of zelfs een hartinfarct als gevolg. Het aantal relatiebreuken en echtscheidingsaanvragen vertoont altijd een piek na de zomervakantie (ook na de kerstvakantie trouwens).

Eigen weg kiezen.
Hebben de thuisblijvers gelijk? Moeten we dan maar niet weggaan? Daar heeft iedereen zijn of haar eigen ideeën bij, die in de loop van de tijd kunnen veranderen. Waarmee ik niet wil zeggen, dat iedereen minder actief wordt naarmate hij of zij ouder wordt. Een klein voorbeeld uit eigen kring, waar drie zeilkameraden dit jaar 65 worden. De één loopt erover te denken zijn zeilboot te verruilen voor een andere hobby om meer thuis te kunnen zijn, de tweede stapt over van (zee-)zeilen naar motorbootvaren in Frankrijk en de derde vertrekt binnenkort voor zijn eerste wereldreis op het zeil, met grote oceaan-oversteken etc.
Nogal een verschil!

Weg met de stress.
De grootste spelbederver van vakanties is stress. Als de vakantie in zicht komt en je behoort niet tot de (minderheid van) thuisblijvers, is het in elk geval goed de vakantie-stress te beperken of nog liever helemaal te vermijden. Dat geldt natuurlijk voor alle leeftijden, maar met het ouder worden kan de flexibiliteit van lichaam en geest wat afnemen, waardoor de vakantie-stress niet alleen voor leuk/spannend tijdelijk ongemak zorgt, maar serieuze gezondheidsklachten kan veroorzaken.

Hierna een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

1. Begin ruim op tijd met voorbereiden.
Maak b.v. lijstjes wat er nog gedaan moet worden en zorg dat die ruim op tijd afgewerkt zijn.

2. Ga uitgerust op vakantie.
Slaap inhalen gebeurt echt niet op vakantie en (over)vermoeidheid heeft een slechte invloed op humeur, weerstand tegen ziektes, en flexibiliteit als dingen niet volgens plan verlopen.

3. Ga niet met ruzie op pad.
Problemen en conflicten ‘verdampen’ niet plotseling als je op reis gaat: je neemt altijd jezelf mee. Als de relatie thuis al niet lekker loopt is de kans groot, dat onderweg juist ‘de bom barst’, tenzij jullie de vakantie bewust als relatietherapie willen gebruiken.

4. Relax, neem de tijd om te acclimatiseren.
Door op vakantie te gaan ontregelen we lichaam en geest. Of dat nu komt doordat we naar een verre bestemming in een andere tijdzone vliegen, opeens alle bezienswaardigheden in de omgeving ‘moeten’ bezoeken, andere dingen eten dan thuis, wellicht meer alcohol drinken, later naar bed gaan, en de structuur van het leven thuis missen.

5. Het voorgaande geldt nog meer als men kampt met psychische problemen.
Buiten de vertrouwde omgeving kunnen deze opeens verergeren. Elk jaar krijgt een flink aantal mensen onderweg in het buitenland te kampen met ernstig toegenomen psychische klachten (b.v. angststoornissen, wanen, manische depressiviteit). Maar ook iemand met beginnende dementie, die zich thuis nog goed staande kan houden, kan onderweg in de problemen komen door de verandering van omgeving en leefritme.

6. Maak vooraf goede afspraken met eventuele reisgenoten, geef elkaar de ruimte.
Het kan erg gezellig zijn, samen op pad, maar het is wel belangrijk om elkaars verwachtingen te kennen en daar rekening mee te houden. Als de één elke dag op het strand wil liggen en de ander elke dag van museum naar kerk of brocante markt wil trekken, is het handig om dat van te voren te weten en af te spreken, hoe je daarmee omgaat: gaat ieder geheel of gedeeltelijk zijn/haar eigen gang of zijn er compromissen te sluiten? En wil degene die thuis altijd kookt en opruimt dat op vakantie ook altijd doen, of juist helemaal niet? Niet-uitgesproken verwachtingen kunnen onderweg tot irritatie leiden!

7. Geef je over.
Dingen gaan onderweg nogal eens anders dan gepland of gewenst. Je hebt niet overal controle over. Of het nu gaat om je lekke tent in Ommen, om die gefrituurde larven op je bord in Mexico, of de douane-ambtenaar in Thailand, die pesterig je hele koffer overhoop haalt waardoor het er nooit meer in past. Het is de kunst je over te geven en te accepteren, dat het soms even niet meezit. Net als thuis trouwens.

Wat de plannen ook zijn voor deze zomervakantie, de eerste stap om stress te ontwijken blijft toch:
Mens erger je niet!

Doe waar je zin in hebt.
Zelf houd ik erg van verandering en (dus) ook van reizen. Ondanks de vakantie-stress, die ik zoals miljoenen anderen ook niet altijd op tijd (h)erken. Ook ik was vaak de eerste dagen snipverkouden, doodmoe en oer-chagrijnig, wilde veel te veel tegelijk doen of hield onderweg constant contact met werk en thuisfront, waardoor ik me niet echt ‘weg’ voelde. Inmiddels kom ik een stapje dichter bij de zestig en heb mijn eigen manier gevonden om van vakantie te genieten, ik ga nu korter, met minder gedoe en beter voorbereid op pad. En minder ingewikkeld.
Ik ben niet iemand die tot op hoge leeftijd de aardbol rondzeilt, door Patagonië fietst of naar de Zuidpool skiet. Niet alleen omdat dat fysiek niet zo voor de hand ligt, maar omdat ik daar helemaal geen zin in heb!
Ooit ging mijn oma met een riviercruise naar Duitsland: als zeiler/watersporter geneerde ik me daar bijna voor. Maar als ik nu zo’n luxe riviercruise boot zie, lijkt het me opeens helemaal niet meer zo raar om ooit zelf aan boord te zitten en vanuit mijn eigen hut-met-serre de wereld aan me voorbij te zien trekken…

Doen wat je echt leuk vindt, waar je echt zin in hebt. De zinnen verzetten, andere mensen ontmoeten, andere dingen zien en doen dan thuis. Daardoor wordt ook je brein eens flink opgeschud en aan het werk gezet. Daar is vakantie goed voor. Hoe iedereen dat voor zichzelf ook invult.

Meer weten of verder praten? Thea Moen begeleidt vanuit haar bedrijf Resettled mensen van ca. 55- tot 80-plus bij het leren omgaan en leven met veranderingen die met ouder worden te maken hebben, zowel in beroeps- als privéleven. Daar hoort (vakantie-)stress voorkomen, overwinnen en de baas blijven ook bij!

Thea I.S. Moen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *