Kruispunten in je leven, welke richting ga je op?

Kruispunt in je leven

Geschreven door Anke de Jong-Koelé.

Ze stond op het kruispunt in het bos en wist even niet meer welke kant ze op wilde. De keuze was te moeilijk en ze vroeg mij om te kiezen welke kant we op zouden gaan.

Tijdens de wandelcoaching had ze al vaker gezegd dat ze het zo lastig vond om keuzes te maken in haar leven, met als gevolg dat er helemaal niets gebeurde in haar leven en ze het gevoel had stil te staan. Moest ze nu kiezen voor het doen van eigen activiteiten of zou ze gewoon thuis blijven om voor haar man te zorgen, zoals ze altijd had gedaan? Haar kinderen zeiden zo vaak dat ze ook iets voor zichzelf moest gaan doen, ze zat altijd maar thuis en
zorgde voor haar man en het huishouden. Maar dan moest ze haar man vragen om dingen in huis te doen en moest ze in haar eentje op pad gaan. Kon ze dat wel, en eigenlijk, wilde ze dat wel?

Keuzes maken, kruispunten in ons leven, we krijgen er allemaal mee te maken. Waar de één makkelijk een knoop doorhakt en nieuwe dingen onderneemt, blijft de ander eeuwig twijfelen en ziet allerlei beren op de weg. Niet iedereen is even avontuurlijk ingesteld en soms voelt het veilig om te doen wat je altijd hebt gedaan. Deze vrouw wilde wel eens iets anders in haar leven maar durfde niet zo goed en wist ook niet hoe ze dat dan moest aanpakken. Ze had altijd een verzorgende rol gehad en nooit iets voor zichzelf gedaan of gekozen. Haar kinderen waren inmiddels volwassen en het huis uit, en nu was er niet zo heel veel meer te zorgen. Ze ging de leegte van haar bestaan voelen, hoe goed ze het ook had met haar man samen. Omdat ze altijd vanzelfsprekend de verzorgende rol op zich had genomen wist ze eigenlijk ook niet goed wat ze zelf nu graag wilde en leuk vond en daarom klopte ze bij mij aan.

Tijdens de wandelcoaching probeerde ik te peilen wat ze leuk vond en waar haar interesse naar uitging. Er waren genoeg dingen die haar leuk leken om te doen bleek uiteindelijk, maar ja, echt een keus maken en het dan gaan doen was nog een brug te ver voor haar. De eerste 2 sessies had ik steeds de route bepaald die we gingen lopen. Op een gegeven moment stonden we op een kruispunt in het bos waar we drie kanten op konden. Ik bleef stil staan en vroeg aan haar ‘welke kant gaan we op?’ Er stond verwarring op haar gezicht en ze aarzelde. ‘Kijk, dat vind ik nou zo moeilijk, ik durf zelfs bij zoiets simpels geen keuze te maken’ zei ze. Toen ik aangaf dat het niet uitmaakte welke kant we op zouden gaan omdat alle drie de wegen uiteindelijk bij hetzelfde punt zouden uitkomen, durfde ze te kiezen.

Haar moeite met de route kiezen staat symbool voor haar leven en misschien ook wel voor dat van vele anderen. Toch maakt het uiteindelijk niet uit welke route je kiest in je leven. Je hebt altijd de mogelijkheid om alsnog een andere route te kiezen als de eerste route niet bevalt. Zo ging het uiteindelijk ook bij deze vrouw. Ze probeerde enkele dingen uit die haar leuk leken en uiteindelijk koos ze er twee uit waar ze zich prettig bij voelde. Zij koos voor de voorzichtige weg en bleef daarbij redelijk binnen haar comfortzone. Anderen zullen misschien radicaler kiezen en het nodig hebben om ver buiten hun comfort zone te stappen.

Hoe is dat voor jou? Hoe maak jij je keuzes en wat heb jij nodig om een goede keuze te maken op een kruispunt in je leven? Je bent welkom om te reageren!

Wil je ook ondersteuning bij het maken van keuzes? Trek dan je wandelschoenen aan en loop mee. Wie weet vind jij ook op deze manier jouw weg hierin. Toch liever op een andere manier met jouw keuzes bezig zijn? Dat kan natuurlijk ook bij mij in de praktijk. De keus is aan jou!

Anke de Jong-Koelé | Virtus Praktijk | Zeist

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *