Het fitte brein

blauwbrein

Geschreven door Thea Moen.

Mode.
Opeens was het in de mode, ons brein. Na jarenlang onderzoek, trial and error, theorieën, en soms puur toeval, maakte de wetenschap op het gebied van de hersenen een grote sprong voorwaarts en weet nu hoe het zit met ons brein. Dank zij een aantal professoren, die – in tegenstelling tot velen van hun collega’s – uitstekend, begrijpelijk en met humor over hun vak kunnen communiceren, is een groot deel van die wetenschap nu ook voor gewone mensen beschikbaar.

Helaas niet allemaal goed nieuws: onze hersenen hebben te lijden onder onze huidige manier van leven. En het zal nog heel lang duren, voor er bijvoorbeeld een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer is ontwikkeld. Maar het is wel zeker, dat we er zelf veel aan kunnen doen, om ons eigen brein fit te houden. En zelfs fitter te maken.

De huidige generatie wetenschappers heeft ontdekt hoe belangrijk het is, om in beweging te komen, letterlijk en figuurlijk. Het gezegde rust roest blijkt niet alleen te gelden voor ons lichaam, maar ook voor onze geest. Zelfs als we alleen nog maar kunnen kauwen, hebben onze hersencellen er baat bij, zoals prof. Scherder in een van zijn korte colleges voor de Universiteit van Nederland uitlegt.

Noodklok
Met de campagne Het Fitte Brein luiden schaatskampioen Ard Schenk en hersenonderzoekers Dick Swaab en Erik Scherder de noodklok. Wereldwijd bewegen mensen steeds minder, wat niet alleen gevolgen heeft op het lichaam (bijvoorbeeld overgewicht en daaruit voortvloeiende ziektes), maar naar nu blijkt ook op ons brein.
Overal in het land trekken zij volle zalen met hun presentatie, waarin zij iedereen oproepen tot een gezond en actief leven, qua lichaam én geest, om het brein zo lang mogelijk fit te houden. Op 25 mei zat ik ondanks het stralende lenteweer in het bomvolle Lucent Danstheater in Den Haag.

Een welbestede middag. Ik ging erheen in de hoop iets op te steken wat ik ook in mijn praktijk als counselor/coach kan gebruiken om mensen te helpen. Daar zal ik zeker wat mee kunnen doen in mijn praktijk. Maar al snel werd duidelijk, dat dit niet ‘iets voor mijn cliënten’ was. Dat zowat iedereen in de zaal en daarbuiten nog veel meer zou moeten doen om zijn/haar gezondheid te verbeteren en langer te behouden.
Bewust hadden de drie presentatoren hun verhaal zo luchtig gemaakt, dat het beslist geen droge kost werd, maar wel zodanig, dat het keihard ‘aankwam’ bij eenieder. Er werd die middag veel gelachen, maar soms ook omdat we ons daar allemaal realiseerden, dat het hoog tijd was om ook onze eigen leefstijl onder de loep te nemen. Dat we er zelf veel aan kunnen doen om bijvoorbeeld dementie een paar jaar langer op afstand te houden.

Tot slot
Ik ga hier geen verslag uitbrengen van de gehele middag, op internet is alles terug te vinden wat de heren voor het voetlicht gebracht hebben. Bovendien kunt u zich nog aanmelden voor een volgende lezing bij u in de buurt (www.hetfittebrein.nl). Bovendien wordt dit najaar een film uitgebracht, waarin een deel van de presentaties van Het Fitte Brein wordt opgenomen.

Twee citaten die mij het meeste aanspreken:
– we weten niet hoe oud we worden, maar we kunnen wel beïnvloeden hoe we oud worden
– zitten is het nieuwe roken

Meer weten of verder praten?
Thea Moen begeleidt vanuit haar bedrijf Resettled mensen van ca. 55- tot 80-plus bij het leren omgaan en leven met veranderingen die met ouder worden te maken hebben, zowel in beroeps- als privéleven. Een fit brein helpt daarbij!

Thea I.S. Moen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *