Spelender Wijs opvoeden

Hoe ga je om met trauma's bij kinderen en volwassenen

Hoe breng je op een speelse wijze een best zwaar onderwerp als trauma’s onder de aandacht? En wat is het nut van spelen? En hoe kan je spelen inzetten om met enge dingen om te gaan? Dat was het thema van de avond. Marie-José Meulenbelt kan ons bij uitstek hierover vertellen. Als Creatief beeldtaalcoach en –trainer en kindercounsellor, past dit helemaal binnen haar expertise.

Marie-José Meulenbelt over de lezing Spelender Wijs Opvoeden op 16 oktober jl. bij Kinderdagverblijf De Notedop in Houten:
Deze avond lees ik voor uit een boek van Toon Tellegen…. Het verhaal van het doosje van Mier, Mier bewaart zijn mooiste herinneringen in een doosje…

Tijdens de lezing over Spelenderwijs opvoeden leg ik aan de hand van tekeningen uit hoe wij als mensen ook een denkbeeldig doosje in ons hoofd hebben. In onze hersenen bevindt zich een gebied dat het reptielenbrein wordt genoemd ofwel het limbisch systeem. Dat deel is verantwoordelijk voor het opslaan van onze leuke, maar ook minder leuke herinneringen. Als ouder weten we dat we, hoe graag we ook zouden willen, ons kind niet kunnen beschermen tegen narigheid. Gelukkig hebben gezonde mensen een systeem in zich dat zorgt voor een goede verwerking van deze nare beelden. Bij sommige mensen die veel narigheid hebben meegemaakt en waarbij het doosje te vol zit met nare herinneringen is dat moeilijk en blijven deze herinneringen steeds terug komen (zeg maar, de emmer die overloopt of het doosje dat vol is…). Dit kan iemand enorm belemmeren om spontaan aan het leven deel te nemen. Bij het minste of geringste raakt zo iemand gestrest en gaan vervelende gedachten het leven beheersen. Soms raken zij  zo door emoties overmand dat ze alle verbindingen met het verstand kwijt raken om vervolgens ‘domme dingen’ te doen of iets te zeggen waar we later spijt van krijgen.

Marie-José Meulenbelt tijdens de lezing Spelender Wijs Opvoeden

 

Vooral jonge kinderen, bij wie de ratio nog niet volledig ontwikkeld is, hebben veel moeite te begrijpen waarom zij zich soms zo rot voelen. Om deze gevoelens onder woorden te kunnen brengen hebben zij de hulp van volwassenen nodig.

Je zou kunnen zeggen dat bij mensen die veel nare dingen hebben meegemaakt het basisvertrouwen wat in de baarmoeder en de 1e levensjaren is opgebouwd verstoord is geraakt. Om dat gevoel van vertrouwen weer terug te krijgen heb ik allerlei Spelenderwijze methoden ontwikkeld. Spelend wijs worden, willen we dat allemaal niet? Zelf als je al volwassen bent is het nog leuk om aan de slag te gaan met hart en handen.

Eigenlijk was de avond veel te kort want ik had nog zoveel meer willen vertellen…  Wil je meer weten over de spelenderwijze methoden die ik hanteer kom dan eens langs voor een gesprek. Op dinsdag kan je me spreken in de Notedop in Houten en op woensdag en donderdag in mijn eigen praktijk in Utrecht- oost.

Deze lezing, op 16 oktober 2013, werd georganiseerd door CoachConfetti en De Notedop.

Ook voor een leuke en leerzame lezing kun je terecht bij CoachConfetti!!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *