Creatieve communicatie met kinderen.

tekeningNieuwsCreatieveCommunicatie

Op 27 maart jl. heeft Marie-José Meulenbelt een workshop voor zo’n 23 (groot)ouders en leiding van kinderdagverblijf De Notedop in Houten verzorgd. Enigszins onwennig, maar toch ook erg nieuwsgierig, namen we plaats aan de tafels waar de kleurpotloden en waskrijtjes al klaar lagen.

Wat is creatieve communicatie? Daar was ik benieuwd naar. Marie-José vertelde hierover dat creatief communiceren staat voor anders communiceren dan we gewend zijn. Meer door middel van lichaamstaal en de taal van tekens. Volwassen mensen gebruiken voornamelijk hun linkerhersenhelft, waar onze ratio huist. In onze rechterhersenhelft huist ons gevoelsleven en onze creativiteit. Bij jonge kinderen is de ratio nog niet volledig ontwikkeld. Om in ‘gesprek’ te komen met kinderen is het belangrijk om vanuit de rechterhersenhelft te communiceren. Dus op speelse,  onbevangen en niet oordelende wijze. In onze huidige maatschappij ligt veel nadruk op ons linker rationele deel word het rechter creatieve deel vaak verwaarloost en als ondergeschikt gezien. Om in een goede balans te komen is het dus van belang dat de beide hersenhelften, ieder met hun eigen kwaliteiten met elkaar communiceren. Tekenen werkt rustgevend en brengt je in contact met je eigen creatieve vermogens om tot heldere inzichten te komen.

Marie-José heeft ons laten ervaren dat je door middel van tekenen veel van je emoties kunt laten zien. Al heel jong laten kinderen hun sporen na door het maken van tekeningen met bijv. behulp van vla… minder handig voor jou, maar al wel een uiting voor je kind. Zit je aan tafel met je wat oudere kind, samen te tekenen of schilderen, dan ga je al sneller en makkelijker het gesprek aan met je kind. Wat houdt jouw kind bezig, hoe voelt je kind zich op school, enz.

Aan het eind van de avond gingen we allemaal enthousiast en met een speels gevoel naar huis.

Marie-José Meulenbelt heeft een prachtige praktijkruimte in Utrecht, waar ze zowel kinderen als volwassenen via creativiteit meer inzicht kan geven in hun emoties en in vervolg stappen in het verwerken hiervan. Ze doet dit in individuele trajecten en door workshops en trainingen in groepsverband. www.karakterkunstenco.com

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *